Имунолог: Аспиринът може да убива деца

Комбинацията от вирусна инфекция и лекарството провокира рядко заболяване - синдром на Рей, при което се уврежда черният дроб

Здраве
19:07 - 22 Октомври 2019
9086
Имунолог: Аспиринът може да убива деца

Приемът на аспирин за деца под 12 години е противопоказан не само при грип и тежки настинки, но и при всяка друга болест. Това разкри в интервю за канал "Звезда" имунологът Ирина Ярцева.

„Приемът на аспирин е противопоказан при деца. Няма значение дали са болни от грип или имат висока температура. Това няма нищо общо с грипа“, категорична е Ярцева.

По думите й при комбинация от вирусна инфекция и ацетилсалицилова киселина детето може да развие рядко сериозно заболяване - синдром на Рей. Това, съчетано с късна диагноза, може да доведе до смърт.

„При синдрома на Рей черният дроб се уврежда. Това увреждане обаче протича необичайно и никой не очаква да се случи на дете. Следователно, лекарите не знаят дали веднага да проверят черния дроб и да го изследват.“, добави Ярцева.

В заключение лекарят подчерта, че всяко лекарство е опасно за хората, ако не се използва според указанията на лекуващия лекар.