Имунолог: БЦЖ не предпазва от коронавирус

Здраве
09:50 - 27 Април 2020, Обновена на: 09:51 - 27 Април 2020
2800
Имунолог: БЦЖ не предпазва от коронавирус

"Имаме един абсолютно нов вирус, който изненада света. Срещали сме се и друг път с коронавируси, но са били леки инфекции и далеч от Европа и Америка. Сега имаме вирус, който предизвиква тежки инфекции в целия свят", коментира имунологът проф. Христо Тасков и посочи, че създаването на ваксина срещу коронавирус няма да е лесно и бързо.

По думите на проф. Тасков по-скоро може да очакваме да се открие някакво лекарство срещу Ковид-19. Според него изкуственото изграждане на колективен имунитет срещу заразни болести е най-големият успех на медицината и човечеството.  

"При коронавируса е твърде рано да говорим за колективен имунитет, защото още е средата на епидемията. Колективният имунитет е слаб и краткотраен при тази епидемия. Антителата нямат сигурно предпазно действие. Тук имунитетът ще бъде по-скоро клетъчен", обясни имунологът пред Bulgaria on air.

Проф. Тасков е категоричен, че БЦЖ ваксината срещу турбекулоза няма да може да ни предпази от Ковид-19. На мнение е, че хората в зряла възраст не трябва да разчитат на нея. 

"Голямата надежда е, че този вирус не мутира и ще намерим такива участъци, които са общи за всички вирус. Той не е както грипния вирус и ХИВ вируса, където има страшно много мутации. Трябва най-напред да се види какъв вид имунитет е важен за този вирус. Да се надяваме, че и този вирус ще се самоограничи, но не трябва да разчитаме на тези надежди, трябва да се пазим много сериозно", каза още проф. Христо Тасков.