Имунолог: Хората с кръвна група 0 по-трудно се разболяват от коронавирус

Имунитетът срещу COVID-19 не е траен, обясни д-р Велизар Шиваров

Здраве
07:57 - 22 Юни 2020
4255
Имунолог: Хората с кръвна група 0 по-трудно се разболяват от коронавирус

Проучване показва, че хората с кръвна група 0 имат по-малък риск от тежка форма на COVID-19. Съществува възможност хората с кръвна група 0 да имат естествени антитела, които са по-малко афинитетни и могат да неутрализират вирус, получен от хора с кръвна група А, например. Това каза имунологът доц. д-р Велизар Шиваров пред БНТ.

Той допълни, че кръвните групи означават променяне на белтъците в организма. "При различните хора има и различни ензими, които по различен начин променят плътността на клетката. Това важи и за вирусите", обясни той.

Имунологът добави, че имунитетът срещу COVID-19 не е траен. "След осмата седмица антителата отслабват. Има данни за имунологична памет, която пази от повторно заразяване". 

Според него мерките доведоха до по-малко разпространение на вируса у нас. "Всяко разхлабване на мерките разчита на изграденото съзнание на всеки член от обществото", добави доц. д-р Шиваров.

"Големи надежди се възлагат в това да се докажат генетични маркери, които да предсказват кои биха били по-засегнати от заболяването".