Имунологът Андрей Чобанов: Хигиена - да, маски - не!

Тази есен започват тестовете на българската ваксина

Здраве
09:04 - 10 Септември 2020
4475
Имунологът Андрей Чобанов: Хигиена - да, маски - не!

Доц. Андрей Чорбанов от Департамента по имунология в Института по микробиология към БАН заяви пред БНТ, че започва късна есен тестването на българската ваксина срещу COVID-19. Според него около година – година и половина може би ще са нужни, за да има и България ваксина.

Относно смъртността, доц. Чорбанов заяви, че страните, които в началото на пандемията са се пазили много, имат по-висока смъртност. При Швеция например смъртността в началото беше по-висока, а сега нещата се нормализират, обясни той. Затова доц. Андрей Чорбанов заяви, че категорично затваряне като това март и април месец, каквото беше у нас, не е било нужно. Според него, ако не е имало информация всеки ден по медиите за коронавируса, нямаше изобщо да разберем за пандемията.

„Затова пуснете децата си на училище“, призова той родителите. На въпрос защо в България има толкова нисък брой заразени и смъртни случаи, той отговори, че всичко се основава на гена, начинът ни на живот. Доц. Чорбанов заяви, че хигиената е положително нещо, но не и носенето на маски.