In Memoriam: Жириновски - ексцентрикът, който обещаваше вечна пролет, ако стане президент

Личности
15:42 - 06 Април 2022
4109
In Memoriam: Жириновски - ексцентрикът, който обещаваше вечна пролет, ако стане президент

Ексцентричният руски политик Владимир Жириновски почина на 75-годишна възраст. Ветеранът в руската политика бе несменяем лидер на Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР) от основаването й през 1991 г. Той почина точно 20 дни преди да навърши 76 години след тежка инфекция, причинена от коронавируса. Жириновски бе ваксиниран осем пъти срещу ковид.

От началото на февруари депутатът е в болница, като според лекарите са засегнати 75 процента от белите му дробове и състоянието му бе определено като много тежко.

Вирусологът Сергей Нетьосов допусна, че постоянните имунизации може да са били вредни за здравето на Жириновски. Той предупреди, че никой не бива да постъпва като лидера на ЛДПР. През последните два месеца на няколко пъти бе съобщено, че изпадналият в кома Владимир Волфович е починал, но черните вести бяха опровергавани. Днес обаче лично председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин съобщи за трагичната кончина на Жириновски.

Владимир Жириновски е най-ексцентричният руски политик, известен с множество скандални прояви и изказвания. Въпреки това обаче той бе неизменна част от руската политика през последните 30 години.

Жириновски е роден на 25 април 1946 г. в Алма Ата в Казахстан, която бе част от СССР. Той е основател и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, заместник-председател на Държавната дума, 6 пъти участва в президентските избори. Въпреки скандалните му прояви Жириновски се ползваше винаги с подкрепата на Кремъл, като властта го смяташе за умерена опозиция и затова му позволи да играе ролята на някакъв фактор в парламента и руската политика.

Приживе юристът Владимир Жириновски бе считан за популист, а основаната от него политическа сила е смятана за ултра-националистическа партия.

За родителите си политикът казваше следното: Майка ми е рускиня, а баща ми - юрист. Самият той не познаваше биологичния си баща, но се смяташе, че това е евреинът Волф Исаакович Ейделщайн. Тъй като Жириновски избягваше темата за еврейския си произход, затова наблягаше на факта, че баща му е юрист.

Той завършва няколко специалности в Московския държавен университет "Ломоносов". Доктор по философия. На 24 април 1998 г. защитава дисертация на тема "Минало, настояще и бъдеще на руската нация (Руският въпрос: социален и философски анализ)" в Московския държавен университет.

Започва да се занимава с политика още като студент. През 1967 г. изпраща писмо до генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев, в което предлага реформи "в областта на образованието, селското стопанство и общинското управление“. В резултат на това той е поканен "на разговор" в отдела за висше образование на Московския градски комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз, където му е казано, че предложенията му са нереалистични.

На 13 декември 1989 г. Владимир Жириновски участва в заседанието на инициативната група за създаване на Либерално-демократическата партия на Съветския съюз (ЛДПС). Програмата на политическата организация се основава на "Програмата на Социалдемократическата партия на Русия", разработена преди това от Жириновски. ЛДПСС се обявява за опозиция на управляващата КПСС.

На 31 март 1990 г., на учредителния конгрес на ЛДПСС, Владимир Жириновски е избран за неин председател. Оттогава той ръководи партията в продължение на повече от 30 години, а от 2017 г. - и на нейния Върховен съвет.

Владимир Жириновски се е кандидатирал за президент на Руската федерация шест пъти. Влиза в Руската книга на рекордите като участник в най-голям брой президентски кампании в Руската федерация. Най-добрият си резултат постига на президентските избори през 2008 г. Владимир Жириновски е депутат в Държавната дума от 1993 г. 

Преди известно време парламентаристът с поразяваща уста изчисли 80 кг максимално тегло за руснаците и 100 кг за чиновниците. Политикът твърдеше, че държавата харчи много пари за хора с наднормено тегло, както и за тяхното „лечение и диета“. „Теглото на чиновника - 100 кг и не повече. Какво е това – 120, 150 кг?", възмути се Жириновски.

Лидерът на ЛДПР се обяви за забрана на рекламата на виаграта и другите препарати за увеличаване на мъжката потентност. По думите на политика подобни лекарства на практика са вредни за здравето. Жириновски също отбеляза, че рекламата на хранителни продукти също не е безопасна, тъй като подтиква потребителите към преяждане, а това с особена сила важи за новогодишните празници.

Lupa.bg подбра малка част от крилатите фрази на най-запомнящия се руски политик ексцентрик:

* За каква демокрация говорите, щом 65% от територията на Русия е вечно замръзнала?!

* След изчисляване на пенсията на бившия президент, средната пенсия за Руската федерация нарасна рязко.

* Елцин трябва да получи пенсия от 3000 рубли. 100 рубли на ден за кефир и клизма са му достатъчни.

* Защо кравите полудяват? От британската демокрация.


* От връзките между момчетата не се раждат деца. Но това е част от еротичната култура.

* Спомням си, че едно момиче дотича до мен. Тя се влюби в мен. Разбирам го, но не мога да направя нищо.

* Немците ни изпратиха болшевиките в запечатан вагон. Сега трябва да изпратим запечатан вагон с чеченци в Европа.

* Не насилвайте децата да учат английски. Нека изучават по-добре автомата Калашников. И тогава скоро целият свят ще говори руски.

* Ще им затворим ресторантите в цялата страна, защото храната е отровена, особено пържените картофи. Всичко това допринася за затлъстяването. Тези ресторанти в чужбина са за много бедни, за бездомни, за потиснати хора. А за нас е почти празник - да отидем в Макдоналдс.

* От всички кандидати за президент, Русия се нуждае само от такъв тип хора като мен. Тогава ще има вечна пролет. Ако гласувате за друг, няма да е пролет, а есен, киша и всички ще умрете предсрочно, а мигрантите ще превземат Русия!

* Аз съм такъв какъвто съм. Това е моята красота!

* Имам двама братя - комунисти. Единият е мъртъв, другият е още жив. Но и той скоро ще умре: той е по-възрастен от мен.

* Отсечете тръбата и замразете Европа, за да умрат всички!

* Това са четирите сили в света - Запад, Юг, Изток и Русия!

* Като дете също мислех, че сухото вино е на прах.

* Готов съм да плюя в лицето на всеки, който каже, че съм нецивилизован.

* Западът умира. Западът не може да се възпроизвежда. Последното нещо, което им остава, са руски момичета.