Индиана Джоунс и Малчо се прегърнаха 40 години по-късно (СНИМКИ)

Харисън Форд връчи наградата за най-добър филм на „Всичко навсякъде наведнъж“, в който участва Ке Хуи Куан

Култура
12:16 - 13 Март 2023
6555
Индиана Джоунс и Малчо се прегърнаха 40 години по-късно (СНИМКИ)

Индиана Джоунс и Малчо се прегърнаха отново 40 години по-късно. Актьорите Харисън Форд и Ке Хуи Куан, които играят заедно в „Индиана Джоунс и Храмът на обречените“ от 1984 г. застанаха заедно на сцената на Оскарите тази година.

Харисън Форд връчи наградата за най-добър филм на „Всичко навсякъде наведнъж“, в който участва Ке Хуи Куан.

Форд хвалеше играта на своя стар приятел цял сезон. „Толкова се радвам за него! Той е страхотен човек“, каза преди време Форд пред „Ентъртейнмънт тунайт“. „Той е невероятен актьор, още от малък“, каза още той.

Емоционалната прегръдка между старите приятели беше хваната от обективите на световните агенции.

Куан играе от дете в киното преди да се откаже от кариерата на актьор и да преследва професии зад кадър. След успеха на „Паразит“ на Понг Джун-хо Куан буквално си казал „Защо пък да не се върна обратно в киното?“. Ролята му във „Всичко навсякъде наведнъж“ е първото му голямо участие.

Бившето дете звезда Ки Хи Куан, който получи втори шанс в киното с нестандартния и на моменти озадачаващ абсурдитски филм "Всичко навсякъде наведнъж", очаровал Холивуд, спечели "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля.

Роденият във Виетнам Куан, известен и като Джонатан Куан, като дете е познат с ролите в "Индиана Джоунс и Храмът на обречените" (1984) и "Дяволчетата" (1985).

Това е първа награда "Оскар" от първа номинация за 51-годишния Ки Хи Куан. Във филма "Всичко навсякъде наведнъж" на режисьорското дуо Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт той играе съпруга на главната героиня (Мишел Йео), който иска развод. 

Куан е говорил публично за оттеглянето си от актьорството като възрастен, работейки като координатор на каскади и асистент-режисьор, тъй като не е имало достатъчно възможности за азиатски актьори.

Във "Всичко навсякъде наведнъж" Ки Хи Куан играе първата си голяма роля от 90-те години на миналия век.

"Мечтите са нещо, в което трябва да вярваш. Аз почти се отказах от моите. Към всички вас, моля, запазете мечтите си живи", каза той в речта си, приемайки приза на американската киноакадемия.

Куан сподели, че се  чувства "голям късметлия, че е бил избран" за ролята във филм от поредицата "Индиана Джоунс", въпреки че е започнал да се чуди "дали това не е всичко".

"В продължение на толкова много години се страхувах, че няма какво повече да направя, че каквото и да направя, никога няма да надмина това, което постигнах като дете. За щастие, повече от 30 години по-късно две момчета се сетиха за мен. Те си спомниха за това дете и ми дадоха възможност да опитам отново", казва Ки Хи Куан.

От сцената на "Оскари"-те той със сълзи на очи отдаде почит към 84-годишната си майка, която гледа у дома, вдигайки статуетката и казвайки: "Мамо, току-що спечелих Оскар!"

"Моето пътешествие започна с лодка. Прекарах една година в бежански лагер и по някакъв начин се озовах тук, на най-голямата сцена в Холивуд", допълва актьорът.  "Казват, че такива истории се случват само в във филмите. Не мога да повярвам, че това се случва на мен. Това е американската мечта".

През целия награден сезон, чиято кулминация са "Оскар"-ите, Ки Хи Куан беше смятан за фаворит за приза на киноакадемията. За него той надделя над Брендън Глийсън за "Баншите от Инишерин", Брайън Тайри Хенри за "Да започнеш отначало" (Causeaway) и Джъд Хърш за "Семейство Фейбълман", Бари Киогън за "Баншите от Инишерин". 

Наградите "Оскар" бяха раздадени за 95-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Джими Кимъл.

Филмът “Всичко навсякъде наведнъж”, който взе седем награди „Оскар“, включително за най-добър филм, ще има своята ексклузивна премиера тази вечер, 13 март, от 21:00 ч. по bTV Cinema.