Индиец си отряза пръста, сбъркал партията при гласуване /видео/

Паван Кумар избрал грешния символ на машината - вместо слон, отбелязал цвете

Новини
14:53 - 19 Април 2019
1676
Индиец си отряза пръста, сбъркал партията при гласуване /видео/

Индиец отряза пръст от лявата си ръка, след като се усетил, че  е дал гласа си за „грешната” политическа партия. Той гласувал в град Буландшахар в северния индийски щат Утар Прадеш на втори тур на парламентарните избори в Индия. Причината за доброволната ампутация е заради традицията показалецът на всеки гласоподавател да се оцветява с незаличимо мастило.

Мъжът на име Паван Кумар твърди, че се объркал и пуснал бюлетина за управляващата партия Баратия джаната (BJP). Той искал да подкрепи регионална партия, но бил объркан от множеството символи на машината за гласуване. 

"Исках да гласувам за слона, но погрешка гласувах за цветето," казва Кумар във видео, което събра стотици хиляди гледания в социалните мрежи.

Символът на BJP е лотус, докато този на партията Бахуджан Самадж (BSP), която има силни позиции в региона и се обединява с две други партии против BJP, е слон.

Партините символи играят голяма роля в изборите в Индия, тъй като са лесно разпознаваеми в страна, където грамотността е много ниска на много места. На изборите участват и много регионални партии и сдружения, които често объркват гласоподавателите, пипе BBC.

Кумар е представител на далитите в Индия, които са основен електорат на BSP.

Гласуването в четвъртък беше важно за влиятелните регионални партии в Индия, които контролират политиката в своите щати и са предвождани от харизматични местни политици.

Изборите се провеждат в няколко тура, a гласовете ще се броят на 23 май. Хората с право на глас са 900 милиона, като това са най-масовите избори, провеждани някога в света.