Индиецът, свалил самолет в София, нападнал стюард и пилот

Мъжът пътувал сам, разбирал какво е сторил, но бил неадекватен

Свят
15:10 - 06 Март 2021
5542
Индиецът, свалил самолет в София, нападнал стюард и пилот

Буйствалият индиец на борда на самолет по маршрута Париж-Ню Делхи, е задържан у нас за 72 часа. Той е нападнал стюард, блъскал е и по вратата на командира на екипажа. Досега са разпитани няколко свидетели, а на индиеца е осигурен преводач и адвокат. 

Делото се води в момента от НСлС. Ивайло Ангелов от службата каза на брифинг, че обвинението срещу него е по чл. 341а, ал. А от НК. Индийският гражданин е започнал да буйства още с излитането на машината и пряко е застрашил сигурността на полета. "Не можем да изключим съмнения за тероризъм, но и не можем да потвърдим", уточни следствения служител Ангелов. 

Предвижда се наказание от 5 до 10 години затвор за деянието. Нападателят разбирал какво е сътворил, но все още се чакала съдебно-психиатрична експертиза. "Не се държи много адекватно в ареста. Но от разговорите с него става ясно, че разбира за какво става въпрос. Много трудно говори. Няма разумно обяснение защо го е направил. Възможно е да е бил пиян или дрогиран", коментираха от НСлС. Индиецът е пътувал сам, без спътници. 

Полетът е продължил нормално за индийската столица след аварийното си кацане у нас. Очаква се европейска заповед за разследване, като България ще иска от Франция данни за всички пътници и записи от салона на самолета. 

Нападнатият стюард не е пострадал сериозно, имал лека телесна повреда. Индийското посолство у нас е уведомено за случая.