Индия бори пиратството край Сомалия с "безпрецедентна флотилия"

Свят
16:35 - 31 Януари 2024
1843
Индия бори пиратството край Сомалия с "безпрецедентна флотилия"

Индия е разположила най-малко 12 военни кораби на изток от Червено море, за да гарантира сигурността на корабоплаването срещу пиратите и е проверила повече от 250 плавателни съда, докато западните сили се съсредоточават върху атаките на подкрепяните от Иран йеменски хуси, казаха индийски служители, цитирани от Ройтерс.

Индия не се е присъединила към ръководената от САЩ оперативна група за Червено море и няма никакви военни кораби там. Но в момента има два бойни кораба на първа линия в Аденския залив и най-малко 10 военни кораба в северната и западната част на Арабско море, заедно със самолети за наблюдение, казаха служители. Това е най-голямото военно разполагане на Индия в региона.

Министърът на външните работи Субраманям Джайшанкар каза, че нарастващите възможности, интереси и репутация на Индия изискват нейната помощ в трудни ситуации.

"Няма да се считаме за отговорна държава, когато лошите неща се случват в съседство и ние казваме "Нямаме нищо общо с това", каза той на публично събитие във вторник.

Други държави имат военноморско присъствие в региона, включително Съединените щати, Франция и Китай, но индийските служители казват, че присъствието на Индия е най-голямо.

Индийските военни и представители на отбраната казаха, че персоналът на флота, включително специални командоси, е проверил повече от 250 плавателни съда и малки лодки през последните два месеца, като над 40 от тях са проверени физически, тъй като пиратството се завръща в региона след шестгодишно отсъствие.

Най-малко 17 случая на отвличане, опити за отвличане и подозрителни подходи са регистрирани от индийския флот от 1 декември, казаха те.

От ноември йеменските хуси атакуват кораби в Червено море, част от маршрут, който представлява около 12% от световния корабен трафик, в опит да подкрепят палестинците във войната с Израел.

Ръководена от САЩ оперативна група защитава кораби в Червено море и предприе атаки в Йемен, насочени срещу силите на хусите този месец.

Но индийските експерти казаха, че конфликтът се разпространява отвъд Червено море.

"Хусите и пиратството не са свързани. Но пиратите се опитват да използват тази възможност, тъй като усилията на Запада са съсредоточени върху Червено море", каза служител на флота, пожелал анонимност.

Говорител на индийския флот не отговори на искане за коментар.

Индийският флот върши класическа полицейска работа, каза Харш Пант, експерт по външна политика в базирания в Ню Делхи мозъчен тръст Observer Research Foundation.

Той спаси два ирански кораба и помогна за спасяването на риболовен кораб на Шри Ланка през първите два дни на тази седмица. През декември тя помогна на два търговски кораба, обект на въздушни удари близо до изключителната икономическа зона на Индия.

"Като регионален доставчик на сигурност (индийският флот) демонстрира все повече способността си да защитава не само интересите си, но и да дава увереност на регионалните играчи, че желае и може да поеме регионалната отговорност", каза Пант.