Индия купува 31 бойни дрона от САЩ

САЩ
12:49 - 15 Октомври 2024
2661
Индия купува 31 бойни дрона от САЩ

Индия ще закупи 31 дрона Predator от американската отбранителна компания General Atomics в рамките на междуправителствено споразумение, съобщиха официални лица.

Индийският флот ще получи 15 дрона Sea Guardian, а индийските военновъздушни сили и армията ще получат по осем дрона Sky Guardian.

Съгласно сделката на стойност 32 000 крори в Индия ще бъде открито съоръжение за поддръжка и основен ремонт. Споразумението беше подписано от двете страни в присъствието на високопоставени служители.

Комисията по сигурността на индийския кабинет одобри придобиването на 31 дрона Predator миналата седмица. Американският екип от военни и корпоративни служители е в страната за подписването на договорите.

Индия обсъждаше сделката със САЩ от много години, но последните пречки бяха премахнати преди няколко седмици на срещата на Съвета за отбранителни придобивки.

Безпилотните летателни апарати MQ-9B "ловец-убиец" ще задействат апарата за наблюдение на въоръжените сили, особено по оспорваната граница с Китай.

През юни миналата година Министерството на отбраната на Индия одобри доставката на бойните дронове MQ-9B Predator от САЩ в рамките на междуправителствена рамка. Дронът MQ-9B е вариант на MQ-9 Reaper, който беше използван за изстрелване на модифицирана версия на ракетата Hellfire, която ликвидира лидера на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири в Кабул през юли 2022 г.

Дроновете могат да летят на голяма надморска височина, имат голяма издръжливост, в състояние са да останат във въздуха над 35 часа и могат да носят четири ракети Hellfire и около 450 кг бомби.