Индия купува 9 милиона тона руска пшеница

Властите са предприели такава стъпка, за да гарантират продоволствената сигурност и да стабилизират цените

Новини
15:26 - 03 Август 2023
2109
Индия купува 9 милиона тона руска пшеница

Кабинетът на министрите на Индия обмисля закупуването на 9 милиона тона пшеница от Русия като част от междуправителствена сделка за осигуряване на вътрешни запаси от хранително зърно на фона на нарастващите цени за него на индийския пазар.

Това съобщава The Economic Times, позовавайки се на свои източници.

Увеличението на цените на пшеницата се дължи на това, че за първи път от 2008 г. насам правителството тази година наложи ограничения върху количеството пшеница, което производителите и доставчиците имат право да държат на склад за продажби на едро и дребно. Според Министерството на потребителите на Индия, властите на републиката са предприели такава стъпка, за да гарантират продоволствената сигурност, да стабилизират цените, да се борят с инфлацията и спекулациите.

Според руски източници Русия предлага пшеница на Индия на конкурентни цени.

Индия е един от световните лидери в производството на мляко и месо, зърнени и бобови култури. В същото време страната е най-големият вносител на растителни масла в света и е сред топ купувачите на боб и леща. През 2022 г. обемът на селскостопанския внос на републиката възлиза на рекордните 34,1 млрд. USD. Русия заема 8-мо място сред доставчиците на селскостопанска продукция.