Индия обвинява Китай във военна провокация

Конфликтът между двете държави започна в началото на май

Свят
11:17 - 31 Август 2020
1196
Индия обвинява Китай във военна провокация

Индия обяви, че нейните войници са осуетили "провокативните" военни маневри на Китай близо до спорната граница в областта Ладак на фона на продължаващата от месеци конфронтация, съобщава "Ройтерс".

В изявление на министерството на отбраната на Индия се казва, че Китайската народноосвободителна армия "е извършила провокативни военни движения за промяна на статуквото" и "наруши предишния консенсус, постигнат по време на военни и дипломатически ангажименти" за уреждане на конфликта в района на студената пустиня.

В него се казва, че индийските войски са изпреварили китайската военна дейност на южния бряг на езерото Пангон.

В изявлението се допълва, че индийските войски "предприеха мерки за укрепване на позициите ни и осуетяват китайските намерения едностранно да променят фактите на място".

Китай все още не е коментирал.

Конфликтът между Индия и Китай започна в началото на май, първо на три места, включително ледниковото езеро, разделено от фактическата граница между противниците. Войниците на живописното езеро с дължина 134 км игнорираха повтарящите се устни предупреждения, предизвиквайки сражения, хвърляне на камъни и дори бой с юмруци. Към юни конфликтът ескалира и се разпростря на други две места на север в Депсан и долината Галуан, където Индия е изградила военен път по спорната граница.

На 15 юни ситуацията се превърна в кръвопролитна, когато враждуващите войски участваха в нощен средновековен сблъсък в Галуан.

Според индийските власти китайски войници на върха на хребет в устието на тясната долина хвърляли камъни, удряли и изтласквали индийски войници надолу по хребет на около 4500 метра, оставяйки 20 индийци мъртви, включително полковник.