Индия отказа да узакони еднополовите бракове

Свят
15:48 - 17 Октомври 2023
1910
Индия отказа да узакони еднополовите бракове

Върховният съд на Индия отказа днес да узакони еднополовите бракове и остави въпроса да се реши от парламента, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че съдът се е съгласил с министър-председателя Нарендра Моди, че законодателната власт е подходящият форум, който да се произнесе по този спорен въпрос.

Единодушното решение на петчленния съдебен състав предизвика огромно разочарование за голямата ЛГБТ общност в държавата с най-многобройно население  в света, пет години след като съдът отмени забраната за хомосексуален секс, датираща от колониалната епоха.

Няма още отговор от страна на правителството относно съдебното решение, но администрацията на Индийската народна партия на Моди се е противопоставяла на петициите, подадени до съда по този въпрос, заявявайки, че еднополовите бракове не са "сравними с индийската концепция за семейна единица – съпруг, съпруга и деца".

Решението на Върховния съд на Индия беше постановено в отговор на десетки петиции, подадени от миналата година насам, предава БТА.