Индия отрича да заобикаля санкциите на ЕС на руския петрол

ЕС
12:22 - 17 Май 2023
1426
Индия отрича да заобикаля санкциите на ЕС на руския петрол

Индия увери, че износът ѝ на рафинирани продукти за Европа е в съответствие с европейския режим на санкции.

Позицията на страна идва, след като Европейският съюз изрази опасения относно закупуването на индийски рафинирани горива, произведени от руски суров петрол.

Вчера върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви пред "Файненшъл таймс", че се търсят начини за спиране на продажбата на индийски рафинирани горива, които се произвеждат от руски суров петрол.

"Ако дизелът или бензинът, които влизат в Европа от Индия, се произвеждат с руски петрол, това със сигурност е заобикаляне на санкциите и държавите членки трябва да предприемат мерки", подчерта топ дипломатът на ЕС.

Това беше първият път, когато Борел заявява, че Брюксел трябва да действа, за да спре този внос. Острото му изказване идва в момент, когато западните страни предприемат мерки за затягане на санкциите срещу руския енергиен сектор.

Борел заяви, че ще повдигне въпроса пред външния министър на Индия Субраманям Джайшанкар.

Запитан за изявлението на Борел, че ЕС трябва да наложи санкции върху рафинирани индийски петролни продукти, използващи руски петрол, самият Джайшанкар посочи: "Моето разбиране за регламента на Съвета на ЕС е, че ако руският суров петрол премине през значителна преработка в трета страна, той вече не се третира като руски. Бих ви посъветвал да погледнете регламента на Съвета 833/2014 г.".

След индийския министър въпроса коментира и заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която подчерта, че въпросът не е приключен.

"Няма съмнение относно правното основание на санкциите. Разбира се, това е дискусия, която ще проведем с приятели, но тя ще бъде с протегната ръка, а не като сочене с пръст", уточни тя.

Индийските рафинерии, които преди купуваха руски петрол рядко поради високите транспортни разходи, внесоха между 970 000 и 981 000 барела на ден от него през фискалната 2022/23 г. (април-март), което е над 1/5 от общия внос на гориво в страната.

Най-големият производител на петрол в Русия -"Роснефт", и индийската държавна компания "Индиън ойл корпорейшън" сключиха споразумение за значително увеличаване и диверсификация на сортовете петрол, доставяни в Индия.

Преди нахлуването на Русия в Украйна Индия изнасяше за Европа средно по 154 000 барела дизелово и реактивно гориво на ден. Този износ обаче нарасна до 200 000 барела на ден, след като от 5 февруари тази година ЕС забрани вноса на руски петролни продукти.