Индия пак с 4000 жертви на COVID-19 за денонощие

Това е третият пореден ден с четири хиляди или повече смъртни случая

Свят
11:50 - 14 Май 2021
2051
Индия пак с 4000 жертви на COVID-19 за денонощие

Броят на регистрираните заразени с новия коронавирус (COVID-19) от началото на епидемията в Индия надхвърли 24 млн. души на фона на информации, че силно заразният мутант на коронавируса, открит за първи път в страната, се разпространява по целия свят, информира "Ройтерс".

Индийският вариант B.1.617 на вируса е открит в осем страни от Америките, включително Канада и САЩ, уточни Жайро Мендес, експерт по инфекциозни болести в Световната здравна организация (СЗО). 

Хората, заразени с варианта, включват пътници в Панама и Аржентина, които са пристигнали от Индия или Европа. В Карибския басейн са открити заразени с индийския щам в Аруба, холандската територия Синт Мартен и френския отвъдморски департамент Гваделупа.

Щамът мутант беше открит също и във Великобритания, както и в Сингапур.

"Тези варианти имат по-голям капацитет за предаване, но досега не сме открили никакви странични последствия", отбеляза Мендес и допълни: "Единственото притеснение е, че те се разпространяват по-бързо."

Здравните власти в Англия (Public Health England) съобщиха, че общият брой на регистрираните заразени с варианта се е увеличил повече от два пъти през последната седмица до 1 313 души в Обединеното кралство.

"Тревожим се за това - той се разпространява", изтъкна британският премиер Борис Джонсън и добави, че ще има заседания, на които да се обсъжда какво да се прави. "Не изключваме нищо", добави той. 

Според данните на министерството на здравеопазването Индия е регистрирала 4000 починали и 343 144 новозаразени през последните 24 часа. Това е третият пореден ден с 4000 или повече смъртни случая, но ежедневните заразени останаха под пика от 414 188 миналата седмица.