Индия предлага 5 млн. тона жито за успокояване на пазарите

Свят
15:22 - 09 Август 2023
2300
Индия предлага 5 млн. тона жито за успокояване на пазарите

Индия ще предостави 5 милиона метрични тона пшеница и 2,5 милиона тона ориз на големи потребители като част от усилията за увеличаване на доставките и стабилизиране на цените, каза високопоставен държавен служител, цитиран от Ройтерс.

Вторият по големина потребител на пшеница и ориз в света се опитва да увеличи доставките и да понижи цените на двата основни продукта чрез редица мерки, включително забрана на износа на бял ориз без басмати и налагане на ограничения върху запасите от пшеница.

Страната разполага с достатъчни запаси от пшеница и ориз, които правителството може да пусне на свободния пазар, за да стабилизира цените, каза министърът на храните Санджив Чопра в сряда.

Към 1 август запасите от пшеница в държавните складове възлизат на 28,3 милиона метрични тона, което е увеличение от 26,6 милиона тона година по-рано.

"Хората трупат пшеница в очакване цените да се покачат, но трябва да осъзнаят, че правителството разполага с достатъчно запаси", каза Чопра.

Цените на едро на пшеницата в Индия скочиха до шестмесечен връх в сряда поради ограничените доставки.

"Хората, участващи в търговията, не трябва да се опитват да се възползват от ситуацията, като трупат пшеница", каза той.

Индия обмисля намаляване или дори премахване на данъка върху вноса на пшеница от 40% и намаляване на лимита за количеството запаси от пшеница, които мелничарите и търговците могат да държат, каза миналата седмица Чопра.