Индия против нови санкции на Г-20 срещу Русия

Правителството на Нарендра Моди не критикува открито Москва за нахлуването в Украйна

Русия
11:48 - 22 Февруари 2023
1816
Индия против нови санкции на Г-20 срещу Русия

Индия, която е домакин на Г-20, не иска Групата да обсъжда допълнителни санкции срещу Русия за инвазията ѝ в Украйна. Това заявиха шестима високопоставени служители на индийското правителство, цитирани от "Ройтерс".

Финансовите министри на държавите от Групата ще се срещнат в кулоарите на ключова среща на Г-7 утре, в навечерието на първата годишнина от войната. Вчера японският министър на финансите посочи, че ще бъдат обсъдени мерки срещу Русия.

Източниците, които са участвали в срещата на Г-20 на финансовите министри и управителите на централните банки тази седмица, съобщиха, че ще бъде обсъдено макроикономическото въздействие на войната. Те обаче отбелязаха, че Индия не желае да се обмислят допълнителни действия срещу Русия.

"Индия няма желание да обсъжда или подкрепя допълнителни санкции срещу Русия по време на Г-20. Съществуващите санкции срещу Русия оказаха негативно влияние върху света", подчерта един от източниците.

Друг добави, че санкциите не са въпрос на Г-20: "Г-20 е икономически форум за обсъждане на въпроси, свързани с растежа".

По-рано индийският външен министър Джайшанкар заяви, че войната е засегнала непропорционално по-бедните страни чрез повишаване на цените на горивата и храните. През последните месеци съседите на Индия - Шри Ланка, Пакистан и Бангладеш - поискаха заеми от Международния валутен фонд, за да се справят с икономическите проблеми, причинени от пандемията и войната.

Индийският външен министър посочи, че отношенията на Индия с Русия са "изключително стабилни през цялата турбуленция в световната политика".

Вчера заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо заяви, че Вашингтон и неговите съюзници планират през следващите дни да наложат нови санкции и контрол върху износа. Те биха били насочени към покупката от Русия на стоки с двойна употреба, като хладилници и микровълнови печки, които биха ѝ помогнали да осигури полупроводниците, необходими за армията ѝ. Санкциите също така ще целят възпрепятстването на преноса на петрол и други ограничени стоки през граничещите държави.

Адейемо допълни, че служители от коалиция, включващи над 30 държави, ще предупредят компании, финансови институции и физически лица, които все още правят бизнес с Русия, че са изправени пред санкции, ако продължат да го правят.

Правителството на индийския премиер Нарендра Моди не критикува открито Москва за нахлуването ѝ в Украйна, а вместо това призовава за диалог и дипломация за прекратяване на войната. Индия рязко увеличи покупките на петрол от Русия, която е и най-големият ѝ доставчик на отбранителна техника.