Индия с над 2000 починали и близо 300 000 заразени

През последните седмици е регистриран рязък скок на случаите

Свят
11:38 - 21 Април 2021
1919
Индия с над 2000 починали и близо 300 000 заразени

Нов рекорд на случаите на коронавирус и починалите в Индия. Държавата продължава с опитите да овладее коронавирус вълната, информира ДПА.

Властите регистрираха около 295 000 нови случая и 2020 починали за последните 24 часа, сочат данните на Министерството на здравеопазването. И двата показателя са на рекордни нива от началото на пандемията.

В същото време се съобщава, че крематориумите са залети. Експерти предупреждават, че реалният брой на заразените и починалите е далеч по-голям от официалната статистика.

Специалисти подчертават, че здравната система е пред колапс, като се съобщава за недостиг на легла и кислород. Много хора се опитват да намерят болница със свободни легла и дори с основни лекарства.

Премиерът Нарендра Моди заяви във вторник вечерта, че като последна мярка може да бъде наложена национална блокада вместо ограничителни мерки на локално ниво.

Миналата година националната блокада доведе до голямо объркване. Властите избързаха с блокадата, което доведе до затваряне на голяма част от икономиката, принуждавайки много хора да отпътуват за родните си села, което вероятно е ускорило разпространението на вируса.

Ню Делхи влезе в блокада от тази седмица, което отново принуди много работници да напуснат града.

През последните седмици е регистриран рязък скок на случаите, вероятно защото някои хора пренебрегнаха основните препоръки за спазване на социална дистанция и носене на маска. Също се проведоха няколко масови религиозни събития, които може да са оказали влияние върху разпространението.

На всичко отгоре в Индия се появи мутация на вируса, която се разпространява по-бързо.

Повече от 15,6 милиона са заразените в Индия, най-тежко засегнатата страна след САЩ. Починалите са повече от 182 000.