Индия с небивал от 6 месеца ръст на новозаразените

Третата най-засегната от вируса страна отчете 81 466 инфектирани с ковид за последните 24 часа

Новини
13:53 - 02 Април 2021
3053
Индия с небивал от 6 месеца ръст на новозаразените

Индия съобщи за 81 466 заразени с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, най-високият брой в рамките на 24 часа от шест месеца, след като няколко щата бяха ударени от втора вълна на коронавируса, информира "Ройтерс".

Данните на здравното министерство показват, че общият брой на заразените от началото на епидемията в Индия се е увеличил до 12,3 млн. души, което прави Индия третата най-засегната страна от вируса след САЩ и Бразилия. Броят на починалите за последното денонощие се е увеличил с 469 души, с което общият брой на починалите от началото на епидемията в страната достигна 163 396 души.

Ваксинацията се засили на фона на неотдавнашния ръст на заразените, а много щати обмислят да наложат нови ограничения на движението на хора.

Махаращра, западния щат, който е най-силно засегнат от COVID-19 досега, съобщи за 43 183 новозаразени през последните 24 часа - най-високата от разпространението на пандемията в Индия през март 2020 г. Длъжностни лица в щата наложиха нощен комендантски час за през уикенда, но обмислят по-строги мерки за контрол, включително спиране на религиозни места и ограничаване на пътуванията с влакове.

В началото на миналата година Индия наложи едно от най-суровите заключения за контрол на коронавируса, но беше улеснено, за да спаси икономиката, а случаите постепенно намаляха по-късно през годината. Новият скок тази година представлява предизвикателство за правителството, което вече се бори да приложи блокирането от миналата година.

Броят на заразените нараства и в петък в щатите Чхатисгарх, Карнатака, Пенджаб, Керала, Тамил Наду, Гуджарат и Мадхя Прадеш.