Индия с огромно нарастване на COVID-19 заразените

Правителствата на Делхи и Карнатака обявиха ограничения за всякакво движение през уикенда

Свят
11:43 - 05 Януари 2022
2390
Индия с огромно нарастване на COVID-19 заразените

Регионалните правителства в Индия укрепват тестването и болничните заведения, след като страната отчете огромен 55-процентов скок на заразените с COVID-19 през последното денонощие с 58 097 нови случая, двойно повече от регистрираните само преди четири дни, информира ДПА.

Правителствата на Делхи и Карнатака обявиха ограничения за всякакво движение през уикенда, с изключение на стоки и услуги от първа необходимост, надявайки се да задържат хората у дома и да ограничат бързото нарастване на заразените, което според експертите е предизвикано от варианта "Омикрон".

Официално броят на заразените с "Омикрон" е 2 135 души, но с ограничен капацитет за геномно секвениране действителните числа със сигурност са много по-високи.

Мумбай и Делхи са регистрирали най-голям брой заразени с "Омикрон" според данните на Министерството на здравеопазването. Пътуването и отварянето на магазини и заведения през нощта са ограничени в няколко щата.

В град Калкута, който регистрира едни от най-високите нива на положителни коронавирус проби, много жители трябваше да чакат два дни, за да получат тест за полимеразна верижна реакция с обратна транскрипция (RT-PCR), смятан за най-надеждния тест в Индия.

Опозиционната партия Индийски национален конгрес отмени всички предизборни митинги и кампании от врата до врата в Утар Прадеш, един от петте щата, запланувани скоро за провеждането на предизборни митинги. Митингите на политическите партии се провеждаха въпреки скока на заразените с COVID-19.

Индия се сблъска с вирулентна втора вълна от заразени, предизвикана от варианта "Делта" между април и юни, която претовари здравната инфраструктура и остави десетки хиляди мъртви.