Индия ще отнеме автономията на Кашмир

Очаква се плановете на Ню Делхи да предизвикат масова вълна от протести

Свят
11:42 - 05 Август 2019
2062
Индия ще отнеме автономията на Кашмир

Правителството на Индия обяви плановете си да промени конституцията на страната в частта, която дава „специални привилегии“ на административния район Кашмир.

Член 370, който дава на северния щат Джаму и Кашмир по-голяма автономност от всеки друг индийски щат, е особено чувствителна тема, тъй като именно по-голямата независимост от централната власт в Ню Делхи беше условието, при което Кашмир се съгласи да се присъедини към Индия.

Вътрешният министър Амит Шах обяви в парламента правителствените планове за отнемането на автономията на фона на масовите протести от страна на опозицията. Очаква се плановете на Ню Делхи да предизвикат масова вълна от протести.

Населеният предимно с мюсюлмани хималайски регион Кашмир е в сърцето на сблъсък, продължаващ повече от 70 години. Той датира от времето, когато бившата британска колония е разцепена на мюсюлмански Пакистан и индуска Индия. Живописната планинска област е поделена между Индия, която взема гъсто населената Кашмирска долина и областта около град Джаму, с преобладаващо индуско население; Пакистан, който контролира западните покрайнини; и Китай, който получава слабо населената високопланинска част на север. 

Откакто през 1998 г. Индия и Пакистан тестват за пръв път своите ядрени оръжия, Кашмир се превръща не само в местен конфликт, а в опасност за целия свят.