Индия ще постави огради на границата с Мианмар

Премахва и режима на свободно движение между страните за жителите на граничните региони

Новини
09:13 - 21 Януари 2024
1715
Индия ще постави огради на границата с Мианмар

Индия възнамерява да инсталира огради на границата с Мианмар, а също така планира да премахне режима на свободно движение между страните за жителите на граничните региони.

Както каза пред репортери ръководителят на Министерството на вътрешните работи на републиката Амит Шах, целта на тези мерки е да се ограничи свободното движение от Мианмар до територията на Индия.

„Границата на Индия с Мианмар ще бъде охранявана по същия начин, както границата с Бангладеш“, каза министърът, цитиран от NDTV. Той припомни, че по границата с Бангладеш от индийската страна е монтирана ограда от бодлива тел.

Ню Делхи също планира да прекрати свободното движение между двете страни за жителите на границата. Този режим е установен през 70-те години на миналия век, защото хората, живеещи по границата между Индия и Мианмар, често имат семейни и етнически връзки от двете страни. Тези хора скоро ще имат нужда от виза за влизане в съседната страна, посочи министърът.

Бежанците от продължаващите сблъсъци идват в Индия от Мианмар. Около 600 от войниците на страната наскоро преминаха в Индия, след като лагерите им бяха превзети от армията на Аракан, етническа група, действаща в западния щат Ракхайн в Мианмар. Те намериха убежище в индийския граничен щат Мизорам. Властите на Мизорам са писали на централното правителство, призовавайки го да гарантира, че тези войници ще бъдат изпратени обратно възможно най-скоро.