Индия струпва войски по границата с Китай

През май 2020 г. сблъсъци между страните на границата в планинския район Ладакх доведоха до жертви

Свят
12:38 - 20 Декември 2022
2450
Индия струпва войски по границата с Китай

Индия е разположила повече войски от всякога на границата си с Китай. Това заяви индийският външен министър Субраманям Джайшанкар, цитиран от ТАСС.

"Към днешна дата на китайската граница имаме разполагане на индийската армия, каквото никога досега. Това се прави с цел противопоставяне на китайското разполагане на войски, което се увеличи значително от 2020 г. насам", обясни той.

Изявлението на Джайшанкар беше в отговор на критиките от опозиционната партия Индийски национален конгрес, която обвини правителството, че не е предприело никакви действия по границата с Китай.

Задължение е на индийската държава и това е ангажимент на индийската армия, че няма да позволим на никоя страна, в този случай Китай, да промени едностранно линията на действителен контрол, подчерта той. Въпросната линия разделя двете държави, които нямат ясно дефинирана граница.

По-рано беше съобщено, че на 9 декември е имало сблъсъци на оспорваната граница близо до Таванг между китайски и индийски войски. Според информацията китайските войски са се приближили до линията на действителен контрол, но са били спрени от индийските сили. Няколко военнослужещи от двете страни са били ранени.

Впоследствие индийският министър на отбраната заяви, че Народноосвободителната армия на Китай се е опитал да промени "статуквото". Той допълни, че Пекин е бил помолен по дипломатически канали да поддържа мира по границата.

През май 2020 г. сблъсъци между страните на границата в планинския район Ладакх доведоха до жертви и от двете страни. Индия и Китай разположиха тежка артилерия, танкове и авиация в района. Последваха военни и дипломатически преговори, като миналата година и Пекин, и Ню Делхи започнаха да изтеглят силите си от границата.

Лошо дефинираната граница между Индия и Китай в Хималаите предизвиква напрежение от десетилетия. През 1959 г. Индия обяви, че Китай е анексирал част от щата Аруначал Прадеш. През 1962 г. избухва въоръжен конфликт между страните, в резултат на който Китай поема контрола над около 38 000 хиляди квадратни метра индийска територия в Ладак и Аксай Чин.