Индия ваксинира 473 млн. души поне с една доза

Правителството има за цел да ваксинира всички индийци до края на тази година

Свят
11:32 - 27 Август 2021
1517
Индия ваксинира 473 млн. души поне с една доза

Повече от половината от населението на Индия, около 473 милиона души, са получили поне една доза ваксина срещу Covid, се съобщава в официални данни, цитирани от БиБиСи.

Индия засилва усилията си за ваксиниране, докато се надпреварва да предотврати трета вълна от инфекции. Досега тя е поставила повече от 610 милиона дози от три одобрени ваксини - Covishield, Covaxin и Sputnik V.

Правителството има за цел да ваксинира всички индийци до края на тази година. Но само около 15% от пълнолетните са напълно ваксинирани от началото на кампанията през януари.

Регионалните различия продължават, като по-големите и по-бедните щати изостават от по-малките и по-богати. Индия съобщава за повече от 32 милиона случая на Covid, на второ място след САЩ. Страната е и трета в света с повече от 400 000 смъртни случая - след САЩ и Бразилия.

От 16 януари Индия е приложила повече от 610 милиона дози. Около 473 милиона души са получили първата си доза, а около 138 милиона са получили и двете дози досега.

Индия е поставила средно по 5,3 милиона дози дневно за около месец. Експерти твърдят, че Индия трябва да прилага повече от 10 милиона дози на ден, за да ваксинира напълно всички пълнолетни, отговарящи на условията, до края на тази година.

Дневният брой на случаите в Индия намалява - през последния месец се съобщава за по-малко от 40 000 нови случая на ден и повечето от тях от южния щат Керала.

Докато стремежът към ваксинация набира скорост, експертите се притесняват от разликата между половете - правителствените данни показват, че 6% по-малко жени се ваксинират. Това е особено забележимо в селските райони на Индия, където жените имат ограничен достъп до интернет и се колебаят или се страхуват да се ваксинират.

Въпреки че по-голям брой дози се прилагат ежедневно в селските райони, делът на ваксинираното население в градските райони все още е по-голям.

Повечето държави особено развиващия се свят, се борят с достъпа до ваксини - предизвикателство, с което Индия, като най-големият производител на ваксини в света, не очакваше.

Но правителството на премиера Нарендра Моди не пусна поръчки към производителите на ваксини достатъчно рано - и опустошителната втора вълна през април ги принуди да разширят стремежа си бързо към цялото пълнолетно население, което е близо милиард.