Индия включи армията срещу коронавируса

Премиерът Нарендра Моди пък призова всички жители на страната да се ваксинират

Свят
11:25 - 27 Април 2021
3250
Индия включи армията срещу коронавируса

Жизнено необходимо медицинско оборудване и материала продължават да пристига в Индия, където през последните седмици се разрази истинско ковид цунами, новозаразените не падат под 300 хиляди дневно, а смъртните случаи наближават общо 200 000, предаде Ройтерс.

Великобритания изпрати 100 апарата за обсишване и 95 кислородни концентратора, от Франция пристигнаха кислородин апарати, които могат да поддържат 250 легла. Същевременно към Делхи от източния щат Чхатисгарх потегли първият т. нар. „кислороден експрес“, пренасящ 70 тона от жизненоважния газ.

Кризата в столицата, в която живеят 20 милиона души, обаче, засега не може да бъде овладяна.

По думите на д-р К. Притам, шеф на медицинска администрация в Делхи, недостигът на кислород си остава основен проблем. „Понякога се налага да свържем двама пациенти към една бутилка, а това отнема много време“, казва той.

За последните 24 часа новите случаи са 323 144, малко под рекорда от 352 991, регистриран в понеделник, а смъртните случаи са 2771. Общият им брой вече е 197 894. Според д-р Риджо Джон от южния щат Керала спадът на случаите се дължи на спад на тестовете.

В опит да поовладее поне малко кризата властите се обърнаха към армията да помогне в битката с вируса. От понеделник кислород от военните резерви започна да бъде отпускан за цивилните болници, а пенсионирани военни медици се притекоха на помощ на изнемогващия персонал. Премиерът Нарендра Моди пък призова всички жители на страната да се ваксинират и да запазят спокойствие въпреки „бурята от инфекции“.