Индийците сглобяват калпави айфони

Лошото качество на продуктите спъва усилията на Apple да спазва производствените си планове

Новини
12:52 - 16 Февруари 2023
1907
Индийците сглобяват калпави айфони

Усилията на Apple да намали зависимостта си от Китай чрез увеличаване на производството в Индия срещнаха неочаквана пречка, пише Financial Times. Технологичният гигант се е сблъскал с предизвикателства при изместване на част от производството си в Индия.

Apple изпраща инженери и продуктови дизайнери от Калифорния и Китай във фабрики в Южна Индия, за да обучават местните кадри. Това е в съответствие с усилията на компанията да разнообрази стратегията си за веригата за доставки след месеци на прекъсване на Covid-19, което доведе до спад в тримесечните приходи.

Apple произвежда iPhone от по-нисък клас в Индия от 2017 г. Едва от края 2022 година в страната започнаха да се сглобяват по-нови и върхови модели.

Начинанието обаче не може да се опише като особено успешно.

Вътрешен доклад твърди, че във фабрика за корпуси в Хосур, управлявана от индийския конгломерат Tata, има високи нива на брак. На два компонента се пада по един дефектен.

Лошото качество на продуктите спъва усилията на Apple да спазва производствените си планове.

Официалната политика на Apple е за нулеви дефекти, но на практика производството в Индия има 50% брак.

Докладът подчертава, че операциите в Индия не вървят с темпото, наблюдавано в Китай, където доставчици и държавни служители предприеха подход „каквото е необходимо“, за да спечелят поръчки за iPhone.

Кадрите, командировани в Индия, се оплакват от лош интернет, лоша инфраструктура и условия. Транспорта им до фабриката отнемал цели 2 часа в посока.

Въпреки тези предизвикателства, анализатори казват, че потенциалът на Индия за Apple е огромен. Консултант в Bain, който изчислява, че производственият износ от Индия може да се удвои от 418 милиарда долара през 2022 г. до повече от 1 трилион долара през 2028 г.