Индийските работници остават заседнали в срутения тунел

Свят
11:06 - 15 Ноември 2023
1901
Индийските работници остават заседнали в срутения тунел

Спасителните екипи още не са успяли да стигнат до 40-те работници, заседнали в срутен тунел на магистрала в Индия, съобщава "Ройтерс". Причината е, че огромни камъни блокираха усилията за създаване на евакуационен проход, казаха официални лица.

Изминаха три дни, откакто тунелът се срути, но работниците все още са в безопасност и са добре, заяви пред "Ройтерс" служител, участващ в спасителните операции. Заседналите получават храна, вода и кислород през тръба от неделя сутринта, след като тунелът пропадна.

"Тежка машина е докарана от Ню Делхи, за да постави евакуационна тръба, тъй като сегашната е блокирана от камъни", обяви комисар по оказването на помощ в щата Утар Прадеш.

Около 60 мъже са работили на нощна смяна в 4,5-километровия тунел, който се строи в съседния щат Утаракханд като част от национална магистрала, която е част от индуисткия поклоннически път Чар Дам. Местните медии съобщиха във вторник, че тези близо до изхода на тунела са се измъкнали, докато 40-те, които са били по-дълбоко вътре, са заседнали.

Магистралата Чар Дам е един от най-амбициозните проекти на правителството на премиера Нарендра Моди. Той има за цел да свърже четири места за поклонение, почитани от индусите в Утаракханд чрез 890 км пътища, изграждането на които струва 1,5 милиарда долара.

Планинският регион е податлив на свлачища, земетресения и наводнения. Геолози, жители и служители обвиняват бързото строителство на проекта в планините за злополуката. Проектът беше изправен пред критики от експерти по околната среда и част от работата беше спряна, след като стотици къщи бяха повредени от слягане на почвата по маршрутите. Работата по тунела започна през 2018 г. и беше планирано да бъде завършена до юли 2022 г., но това сега е отложено за май 2024 г., се казва в изявление на правителството.