Индонезия и Малайзия ще се борят срещу „дискриминацията“ на палмовото масло

Новини
12:24 - 09 Януари 2023
1716
Индонезия и Малайзия ще се борят срещу „дискриминацията“ на палмовото масло

Индонезия и Малайзия, най-големите производители на палмово масло в света, са се договорили да работят заедно в борбата си срещу „дискриминацията“ на този продукт. Това е заявил индонезийският президент Джоко Видодо, след като днес се срещна с премиера на Малайзия Ануар Ибрахим, съобщи Ройтерс.

Срещата между Видодо и Ибрахим се проведе в столицата на Индонезия - Джакарта, и представляваше първото задгранично пътуване за малайзийския премиер, откакто бе избран на поста през ноември.

Видодо каза още, че двете държави „ще се борят с дискриминацията срещу палмовото масло“, както и „ще засилят сътрудничеството си чрез Съвета на държавите производителки на палмово масло“, за да отговорят на притесненията си.

Европейският съюз планира до 2030 г. постепенно да преустанови използването на горива, базирани на палмовото масло, заради предполагаема им връзка с обезлесяването.

По време на двустранната си среща двамата лидери са подписали осем меморандума за разбирателство, обхващащи корабоплаването, финансирането на износа и вноса, зелената енергия, и развитието на сектора за производство на батерии. Те са изразили надежда, че това ще задълбочи трансграничната търговия и инвестициите между държавите им.

На срещата е било обсъдено и развитието на планираната нова столица на Индонезия, която ще се казва Нусантара. Премиерът Ибрахим е предал 11 писма за инвестиционен интерес от малайзийски компании, свързан с новия град, разположен в индонезийската част на остров Борнео, който е поделен между Индонезия, Малайзия и малкият султанат Бруней.

Новата столица може да даде тласък на регионалното развитие, каза Ибрахим. Малайзийските щати Сабах и Саравак се намират на остров Борнео.

„Надяваме се развитието на столицата да донесе по-големи ползи за по-широкия регион, включително Сабах и Саравак“, добави той.