Индонезия предложи план за мир на Украйна

В него се предлага под егидата на ООН да бъде организиран референдум, с който да бъде установено обективно желанието на мнозинството от жителите на различните спорни райони

Новини
16:25 - 03 Юни 2023
2428
Индонезия предложи план за мир на Украйна

Министърът на отбраната на Индонезия предложи в събота мирен план за прекратяване на войната в Украйна, призовавайки за демилитаризирана зона и референдум на ООН в това, което той нарече "спорна територия", съобщава Ройтерс.

Планът предвижда двете страни да прекратят огъня и да се изтеглят на 15 километра от фронтовите позиции, като бъде оформена демилитаризирана зона под наблюдението на мироопазващи сили на ООН. Предлага се също под егидата на ООН да бъде организиран референдум, с който, по думите на индонезийския външен министър, "да бъде установено обективно желанието на мнозинството от жителите на различните спорни райони".

Украйна обаче отхвърли индонезийското предложение, като отрече да има спорни украински територии.

Говорителят на украинското министерство на външните работи Олег Николенко потвърди позицията на Киев, че преди каквито и да било преговори, Русия трябва да изтегли войските си от украинска територия.

"Няма спорни територии между Украйна и Руската федерация за провеждане тама на референдуми", каза Николенко и добави:

"В окупираните територии руската армия извършва военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид. Сега Русия се опитва по всякакъв начин да осуети украинската контранастъпление".

Предложението на Индонезия следва посещението на президента на страната Джоко Уидодо миналата година в Москва и Киев, където той предложи да играе ролята на мирен посредник между техните лидери и да поднови мирните преговори. По това време той беше председател на групата на големите икономики от Г-20.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи преди време мирен план от 10 точки, който призовава Русия да изтегли всичките си войски от Украйна. В тази връзка Николенко призова Индонезия да подкрепи мирния план на Зеленски.