Индонезия счупи рекорда за заразени и починали от COVID-19

Страната ще предоставя безплатни телемедицински услуги на пациенти с коронавирус с леки симптоми

Новини
13:42 - 05 Юли 2021
2836
Индонезия счупи рекорда за заразени и починали от COVID-19

Индонезия е регистрирала през последното денонощие рекордните от началото на епидемията в страната 29 745 новозаразени с коронавируса и 558 починали, показват данните на министерството на здравеопазването, информира "Ройтерс".

С това общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 2 313 829 души, от които са починали 61 140 души.

Междувременно стана ясно, че Индонезия ще предоставя безплатни телемедицински услуги на пациенти с коронавирус с леки симптоми, заяви министърът на здравеопазването в опит да се намали натискът върху здравния сектор, изпитващ затруднения от рекордния брой заболели от COVID-19.

Индонезия се бори с една от най-тежките COVID-19 епидемии в Азия, подхранвана от силно заразния вариант "Делта", открит за първи път в Индия.

Към 2 юли заетостта на болничните легла е била 75% в страната, съобщи министерството на здравеопазването, но някои болници на най-гъсто населения остров Ява съобщават за над 90% капацитет, включително в столицата Джакарта.

Съобщава се и за недостиг на кислород, който властите приписват на пречките за разпределение и ограничения производствен капацитет.

Болницата в Сарджито на Ява заяви, че 63 пациенти са починали, след като през уикенда почти е свършил кислородът, въпреки че говорител не е могъл да определи дали всички са пациенти с коронавирус.