Индонезия забранява извънбрачния секс със закон

Свят
12:30 - 02 Декември 2022
2017
Индонезия забранява извънбрачния секс със закон

Очаква се парламентът на Индонезия да приеме нов наказателен кодекс този месец, който ще наказва извънбрачния секса с до една година затвор, предава Ройтерс.

Законодателната реформа също така ще забрани обидите към президента или държавните институции и изразяването на всякакви възгледи, противоречащи на държавната идеология на Индонезия. Съжителството преди брака също ще бъде забранено.

След като беше създаван с десетилетия (от 1945 година), новият наказателен кодекс се очаква да бъде приет на 15 декември, каза заместник-министърът на правосъдието на Индонезия Едуард Омар Шариф Хиарией пред Ройтерс.

"Гордеем се, че имаме наказателен кодекс, който е в съответствие с индонезийските ценности", каза той в интервю за агенцията.

Бамбанг Вуринто, депутат, участващ в проекта, каза, че новият кодекс може да бъде приет още следващата седмица.

Кодексът, ако бъде приет, ще се прилага както за индонезийски граждани, така и за чужденци, като бизнес групите изразяват загриженост за това какви щети могат да нанесат правилата върху имиджа на Индонезия като ваканционна и инвестиционна дестинация.

Проектът има подкрепата на някои ислямски групи в страна, в която консерватизмът е във възход, въпреки че противниците му твърдят, че той отменя либералните реформи, въведени след падането на авторитарния лидер Сухарто през 1998 г.

Предишен проект на кодекса трябваше да бъде приет през 2019 г., но предизвика протести в цялата страна. Десетки хиляди хора демонстрираха по това време срещу набор от закони, особено тези, за които се смята, че регулират морала и свободата на словото, които според тях биха ограничили гражданските свободи.

Критиците казват, че оттогава са направени минимални промени в кодекса, въпреки че през последните месеци правителството проведе обществени консултации в цялата страна, за да предостави информация за промените.

Някои направени промени включват разпоредба, която може да позволи смъртното наказание да бъде заменено с доживотен затвор след 10 години добро поведение.

В кодекса остава криминализирането на аборта, с изключение на жертвите на изнасилване, и лишаването от свобода за "черна магия".

Според последния проект от 24 ноември, видян от Ройтерс, сексът извън брака, който може да бъде докладван само от ограничен брой лица, като близки роднини, носи максимална присъда от една година затвор.

Обида на президента, обвинение, което може да бъде докладвано само от президента, носи максимум три години затвор.

Индонезия, най-населената нация с мюсюлманско мнозинство в света, има стотици разпоредби на местно ниво, които дискриминират жените, религиозните малцинства и ЛГБТ хората.

Само седмици след като Индонезия председателства успешна среща на Групата на двадесетте (Г-20), на която позицията й се издигна на световната сцена, представители на бизнес сектора казват, че проектокодексът изпраща грешно послание за най-голямата икономика в Югоизточна Азия.

"За бизнес сектора прилагането на това обичайно право ще създаде правна несигурност и ще накара инвеститорите да преосмислят инвестирането си в Индонезия", казват от Съюза на работодателите.

Клаузите, свързани с морала, добавят от там, биха "нанесли повече вреда, отколкото полза", особено за бизнеса, ангажиран в секторите на туризма и хотелиерството.

Промените в кодекса биха били "огромен удар назад за индонезийската демокрация", каза Андреас Харсоно от Human Rights Watch.

Заместник-министърът на правосъдието отхвърли критиките, като каза, че окончателният вариант на проекта ще гарантира, че регионалните закони се придържат към националното законодателство и новият кодекс няма да застраши демократичните свободи.

Ревизирана версия на наказателния кодекс се обсъжда, откакто Индонезия обяви своята независимост от Холандия през 1945 г.