Инфлацията накарала полицая Денислав да превозва мигранти

Актуални новини
21:37 - 07 Януари 2023
2850
Инфлацията накарала полицая Денислав да превозва мигранти

Инфлацията и нищожните заплати подтикнали 23-годишния полицай Денислав Борисов да се превърне в трафикант на мигранти за един ден. Това изтъкна защитата му, в лицето на адв. Надежда Римпева, в съда, като подчерта, че мотивите съвсем не оправдават действията му.

"Не се налага Денислав да бъде в ареста - не са налице предпоставки да се укрие, а и той не може да се укрие и няма предпоставка в тази посока. Има голямо и задружно семейство, има постоянен адрес и дом, където би могъл, да е полезен на баба му и дядо му, а те - полезни на него. Съветите и моралната подкрепа от тяхна страна биха действали по-благоприятно от ареста в този случай. Да, безспорно той е бил шофьор на превозното средство. Но е признал вината си, изразил е дълбоко съжаление за случилото се", посочи адвокатката и изтъкна неговата млада възраст и житейска неопитност.

"Предвид инфлацията в страната, младите не могат да бъдат задоволени с доходите, които получават. А и не само младите. Заплатите не са адекватни и не стигат дори за физическо оцеляване. Денислав е само на 23 години. Той е млад човек, който има нужди различни от това да си купи хляб и да си плати водата. Той спортува и има лек автомобил. За съжаление, в нашата страна един млад човек да си позволи спорт и автомобил е лукс. Ние имаме най-високите цени с най-ниските заплати в целия ЕС. Ето защо изкушението да се набавят едни бързи пари не е подминало в случая и Денислав. Всеки млад човек може да се изкуши, след като държавата не му позволява да се издържа сам. Това не оправдава действията на Денислав. До момента той не е извършвал никакви престъпления, не е имал никакви проблем с реда и законите в страната. Ние не може да го заклеймим и да го съдим строго за това, което е направил", каза още адв. Римпева в съдебната зала.

Тя подчерта, че Денислав иска да съдейства на 100 % и желае максимално бързо приключване на делото чрез сключване на споразумение. "Пред следовател е изразил съгласие да съдейства за отключване на двата мобилни телефона, което става само с пръстов отпечатък. По думите на адв. Римпева адекватната мярка за неотклонение за Борисов е "домашен арест" или "парична гаранция". Тя добави, че срещу младия униформен е започнато и дисциплинарно производство. "Това е тежка процедура, той вече никога няма да бъде същият човек. Вече е изгубил работата си", добави защитничката на служителя на реда, цитира Марица.