Инфлацията пое надолу, с 1% сме по- близо до еврото

Новини
10:42 - 16 Октомври 2024
2516
Инфлацията пое надолу, с 1% сме по-близо до еврото

Темпът на свиване на инфлацията е поел рязко надолу през септември. Докато през август годишната беше 2,1%, за септември тя намаля до 1,2%, показват данните на НСИ, публикувани във вторник.

Така тя се оказва на най-ниското си равнище от март 2021 г. насам, когато голямото поскъпване още не беше започнало.

На месечна база през септември има дефлация от 1%.

За по-ниските стойности допринасят автомобилните горива и тези за отопление, но също и приключването на активния летен сезон. Сред стоките и услугите с най-голямо поевтиняване през септември са развлеченията и културата - с цели 13,7% спрямо август, ресторантските и хотелските услуги - с 2,5%, а също и транспортът. За сметка на това стоките и услугите, свързани с образованието, са поскъпнали с 3,3% през септември в сравнение с август.

Рязкото намаляване на годишната инфлация ни приближава още повече до покриване на критериите за влизане в еврозоната. Измерена според европейските норми, годишната през септември е 1,5% срещу 2,4% през август. Това е само с около 1 процентен пункт над критерия, който трябва да покрием, но ако се извадят двете държави в еврозоната с най-ниска инфлация, разликата се стопява до 0,89 пункта.

Наскоро служебният финансов министър Людмила Петкова каза, че очаква да покрием ценовия критерий за влизане в еврозоната

към края на годината

Ведомството ѝ направи проект за бюджет за догодина с 3% дефицит, но от данните за приходите и разходите излезе, че без предприемане на мерки дупката в бюджета догодина ще е по-голяма.