Инфлацията рекордно ниска от 3 години

Напоследък заради напрежението в Близкия изток цените на петрола трайно се задържаха над 90 долара за барел

Общество
08:07 - 16 Април 2024
980
Инфлацията рекордно ниска от 3 години

Цените в България през март са се повишили само с 0,2% спрямо февруари, а годишната инфлация падна до 3%, показват данните на НСИ, публикувани в понеделник. Това е най-ниската годишна инфлация от юли 2021 г., т.е. в навечерието на рязкото поскъпване на горивата и енергията през късното лято и есента на 2021 г. То повлече след себе си нагоре индекса на потребителските цени само няколко месеца по-късно.

Въпреки че е достигнато 3-годишно дъно, инфлацията в България през март пак е по-висока от средната за ЕС. Тя е 2,6%, но с уговорката, че към момента са публикувани данните само за 21 държави, а за други 6 все още са неизвестни.

Най-вероятно мартенската инфлация щеше да е под психологическата граница от 3 процента, ако не бяха горивата и разходите за транспорт, чието средно поскъпване на месечна база е 0,8%, както и цените на съобщителните услуги, които се вдигат с 0,9%, и тези за развлечения и култура, чийто месечен индекс е същият.

Напоследък заради напрежението в Близкия изток цените на петрола трайно се задържаха над 90 долара за барел и бензинът и дизелът плавно поскъпват. Само за март дизелът е поскъпнал с 1,3%, а масовият бензин А95 - с 0,9%.

В навечерието на сезона на почивките, когато всички правят планове за лятото, цените на билетите за международни полети рязко поскъпват с 12,5% само за един месец. Това обаче трябва да се добави към предишните поскъпвания и ако човек не е пътувал от миналото лято, ще установи, че в момента самолетните билети са с около 20% по-скъпи.

Всичко това, както и продължаващото поскъпване на пакетните туристически услуги, хотелите, ресторантите и тютюневите изделия не може да компенсира характерното за сезона поевтиняване на някои плодове и зеленчуци, както и фактът, че облеклата и обувките също са с по-ниски цени.