Инфлацията в Австрия достигна 47-годишен максимум

Потребителските цени са се повишили на месечна основа с 1,4 на сто през юни

Новини
13:51 - 19 Юли 2022
2517
Инфлацията в Австрия достигна 47-годишен максимум

Австрийската инфлация се е ускорила до 8,7 на сто през юни в съответствие с предварителната прогноза, достигайки 47-годишен максимум. Това се посочва в данните на австрийската статистика, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Отчетената през май инфлация бе на равнище 7,7 на сто.

Скокът на цените на горивата, хранителните стоки, електроенергията за домакинствата и ресторантите още веднъж е покачил значително инфлацията в Австрия, заяви главният изпълнителен директор на австрийската статистика Тобиас Томас.

Транспортните разходи са се увеличили с 21,9 на сто на годишна основа през юни на фона на поскъпване с 63,2 на сто на цените на горивата. Разходите за комунални услуги са нараснали с 10,3 на сто , а на хранителните стоки и безалкохолните напитки - с 11,3 на сто.

Потребителските цени са се повишили на месечна основа с 1,4 на сто през юни, след растеж от 0,8 на сто през предходния месец, каквито бяха и предварителните прогнози.

Хармонизираният индекс на потребителските цени също е скочил с 8,7 на сто на годишна основа през юни спрямо увеличение от 7,7 на сто през предходния месец. Последните данни съответстват на предварителната прогноза.