Инфлацията в ЕС ще достигне 6,8% през тази година

Комисията понижи прогнозата си за икономически растеж за еврозоната през 2022 г. до 2,7%

Новини
16:44 - 16 Май 2022
1927
Инфлацията в ЕС ще достигне 6,8% през тази година

Войната в Украйна сериозно ограничава икономическото възстановяване на Европейския съюз от пандемията COVID-19, като прогнозата за растеж тази година е рязко ревизирана надолу, предупреди Европейската комисия в понеделник.

Комисията понижи прогнозата си за икономически растеж за еврозоната през 2022 г. с 1,3 пункта до 2,7% и увеличи прогнозата си за инфлация с 3,5 пункта до 6,1%.

Очакванията за инфлацията за целия ЕС са тя достигне 6,8% тази година, а ръстът на БВП да възлиза на 2,7%. Средната основна инфлация се очаква да бъде над 3% през 2022 г. и 2023 г. както в ЕС, така и в еврозоната.

Паоло Джентилони, комисар по икономика, описа намаляването на очакванията за растежа като „едно от най-стръмните“, правени някога между прогнозите - зимната прогноза на ЕС беше предоставена през февруари.

Тези преразгледани прогнози се обясняват с по-високите цени на суровините, включително енергията, които се повишиха още повече, след като Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари.

Войната изостри и прекъсването на веригата за доставки за широк спектър от суровини.

„Няма съмнение, че икономиката на ЕС преминава през труден период заради войната на Русия срещу Украйна за това и ревизирахме прогнозата си надолу“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Euronews.

„Най-важният негативен фактор е покачването на цените на енергията, което води до рекордни нива на инфлацията и тежи върху европейските предприятия и домакинства“, отбеляза той.

На снимката: Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис