Инфлацията в еврозоната се забавя до 5,5 на сто през юни

Храните, алкохолът и тютюневите изделия се очаква да имат най-висок годишен темп на поскъпване

Новини
12:32 - 30 Юни 2023
1050
Инфлацията в еврозоната се забавя до 5,5 на сто през юни

Годишната инфлация в еврозоната е 5,5 на сто през юни 2023 г., което е спад от нивото от 6,1 на сто от май, основно заради намаляването на цените на енергоресурсите.

Това сочи предварителната оценка на Евростат, съобщи статистическата служба на сайта си.

Това е трето поредно понижение на индикатора, припомнят от Ройтерс, като само в Германия се отчита повишение.

По отношение на основните компоненти на инфлацията в еврозоната, храните, алкохолът и тютюневите изделия се очаква да имат най-висок годишен темп на поскъпване през юни (11,7 на сто в сравнение с 12,5 на сто през май), следвани от неенергийните промишлени стоки (5,5 на сто в сравнение с 5,8 процента през май), услугите (5,4 на сто спрямо 5,0 процента през май) и енергията (-5,6 на сто след -1,8 на сто през май).

На месечна база прогнозната инфлация е 0,3 на сто за юни спрямо май.

Базовата инфлация, в която не влизат цените на енергоресурсите и храните и която Европейската централна банка (ЕЦБ) приема като по-добър измерител на основната тенденция, намаля незначително до 6,8 на сто през юни на годишна база от 6,9 на сто през май. Това е далеч от устойчивия спад, който ЕЦБ иска да види, допълва още  Ройтерс.

Словакия е единствената страна в еврозоната, която продължава да отчита двуцифрена инфлация (11,3 на сто) на годишна база. Най-ниска е инфлацията в Люксембург (1 на сто).