Инфлацията в Германия през септември спада на годишна база

ЕС
16:21 - 30 Септември 2024
497
Инфлацията в Германия през септември спада на годишна база

Хармонизираният индекс на потребителските цени в Германия през септември на годишна база спада до 1,6 на сто, или до по-ниско от очакваното ниво, сочат предварителните данни на федералната статистическа служба "Дестатис", съобщава Си Ен Би Си.

Очакванията бяха за инфлация от 1,9 на сто. През август тя беше на ниво от 2 на сто.

На месечна база хармонизираният индекс на потребителските цени спада с 0,1 на сто. Анкета на Ройтерс сред икономисти показа очаквания той да остане без промяна.

За последен път хармонизираният индекс на потребителските цени в Германия е бил под 2 на сто през февруари 2021 г.

Данните сочат още, че в някои германски региони инфлацията е спаднала още повече, като "рекордьор" е най-многолюдната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Там инфлацията през септември спада до 1,5 на сто при 1,7 на сто през август.

Данните от Германия идват ден преди Евростат да обяви предварителни данни за инфлацията в еврозоната през септември. Те се чакат с интерес с оглед на евентуалния натиск върху Европейската централна банка за ново намаление на лихвените проценти на следващото си заседания по паричната политика.

В същото време цените на вноса в Германия през август са се повишили за трети пореден месец, сочат данни на "Дестатис".

На годишна база те се покачват с 0,2 на сто през август спрямо 0,9 на сто през юли. Забавянето през август се дължи най-вече на спада с 5,4 на сто на цената на вноса на енергоносители. Без енергията цените растат с 0,9 на сто.

Вносните потребителски стоки поскъпват с 2,4 на сто, а земеделските стоки - с 5,5 на сто.

На месечна база цените на вноса в Германия се понижават с 0,4 на сто, отбелязва БТА.