Инфлацията в Испания се понижи до 1,9 на сто на годишна база

Спадът през юни се дължи главно на цените на горивата, електроенергията и храните

Новини
12:12 - 29 Юни 2023
1047
Инфлацията в Испания се понижи до 1,9 на сто на годишна база

Потребителските цени в Испания отчитат ръст на годишна база от 1,9 на сто, което е най-бавното покачване от март 2021 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (INE), предаде Ройтерс.

Испания е първата сред големите икономики в еврозоната, която има спад на инфлацията под 2 на сто, каквато е и целта на Европейската централна банка, се казва в изявление на министерството на икономиката. Хармонизираната инфлация в Италия през юни е 6,7 на сто, докато данните за Франция и Германия все още не са налични.

Годишната инфлация в Испания е по-ниска от регистрираните през май 3,2 на сто, но над очакваните от анкетираните от Ройтерс анализатори 1,7 на сто.

Спадът на инфлацията през юни се дължи главно на цените на горивата, електроенергията, храните и безалкохолните напитки, които се увеличават по-бавно, отколкото през същия период преди година. Базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на пресните храни и енергията и се следи отблизо от Европейската централна банка, е 5,9 на сто на годишна база, или спад от 6,1 на сто през периода до май, посочиха още от INE.

Хармонизираната от Европейския съюз 12-месечна инфлация в Испания е 1,6 на сто, което е спад от 2,9 на сто през май и малко над средното очакване от 1,5 на сто на анализатори, анкетирани от Ройтерс.