Инфлацията в Италия се е понижила през юли

ЕС
17:40 - 10 Август 2023
2711
Инфлацията в Италия се е понижила през юли

Годишната инфлацията, която отразява динамиката на потребителските цени в Италия, се e понижила през юли до най-ниското си равнище (5,9 на сто) от над година и под първоначалните оценки за 6 на сто. Това сочат окончателните данни на Националния статистически институт "Истат" (Istat), публикувани днес на сайта му.

Индексът на потребителските цени (CPI - ИПЦ) забавя своя ръст до 5,9 на сто на годишна основа през миналия месец при 6,4 на сто през юни.

Отслабването в повишението на цените през миналия месец се дължи до голяма степен на по-слабото поскъпване на транспортните услуги - до 2,4 на сто на годишна основа през юли при 4,7 на сто през юни, както и на забавянето при ръста в цената на енергията, която не е регулирана от италианските власти - до 7 на сто при 8,4 на сто през предходния месец. То се дължи и на по-слабото поскъпване на преработените хранителни продукти, включително и на алкохола, което се забавя до 11,5 на сто на годишна база през миналия месец спрямо 10,5 на сто през предходния месец.

Базисната инфлация в Италия, при която не се отчитат цените на непреработените хранителни продукти и на енергията, намалява до 5,2 на сто на годишна основа спрямо 5,6 на сто през юни, информира БТА.