Инфлацията в Канада достигна най-големия си ръст от 1991 г.

Добрата новина е, че някои услуги са поевтинели през последната година

Свят
15:54 - 16 Март 2022
1648
Инфлацията в Канада достигна най-големия си ръст от 1991 г.

Инфлацията в Канада достигна нов връх от няколко десетилетия на сам, информира Агенция Ройтерс. Тя достигна 5,7%. Цената на всичко в страната - от бензина до хранителните стоки се повиши рязко.

Статистиката на Канада съобщи в сряда, че инфлацията е най-високата от август на 1991 г. Тя е надминала нивото от януари от 5,1 процента и дори е по-висока от 5,5%, които икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха.

Цените на енергията бяха основен фактор за увеличението, тъй като продължаващата криза в Украйна започна да повишава цените през месеца и през следващия. Цените на бензина на дребно скочиха с 6,9% само през февруари и се повишиха с почти една трета спрямо същия период на миналата година.

Цените в хранителните магазини бяха друг основен фактор, тъй като храната, закупена в магазините, е поскъпнала със 7,4% през последната година. Това е най-бързият темп на нарастване за тази категория от 2009 г.

Поставянето на покрив над главата също става все по-трудно, като разходите за подслон са се увеличили с 6,6% през последната година. Това е най-бързият темп на растеж от 1983 г.

Добрата новина е, че някои услуги са поевтинели през последната година. Цените на телефонните услуги паднаха със 7,9% през годината до февруари. Основната причина за спада беше ходът през 2021 г. на различни клетъчни компании да предлагат бонус данни без допълнително заплащане.

Но този спад на цената дойде през февруари 2021 г., което означава, че вече няма да бъде фактор в годишните сравнения оттук нататък.

А цените на грижите за деца и домакинските услуги стават все по-евтини, поне в някои части на страната. Те са намалели с 32,8% на месец в Саскачеван и с 18,2% в Нюфаундленд и Лабрадор след въвеждането на нови помощи за отглеждане на деца.