Инфлацията в САЩ се понижи през май

САЩ
17:24 - 12 Юни 2024
1313
Инфлацията в САЩ се понижи през май

Потребителските цени в САЩ през май са останали без промяна на месечна основа, след като през април нараснаха с 0,3 на сто спрямо март, предаде Ройтерс.

На годишна база индикаторът за инфлацията, включващ всички компоненти, се е понижил с 0,1 процентен пункт спрямо април до 3,3 на сто, показват данни на Бюрото по трудова статистика към министерството на труда в САЩ. 

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че индикаторът ще остане на равнище от 3,4 на сто на годишна база. 

Показателят остава на повишено равнище, което най-вероятно няма да позволи на Управлението за федерален резерв на САЩ да намалява лихвените проценти преди септември, особено като се вземе предвид и устойчивият пазар на труда в най-голямата световна икономика, отбелязва агенцията.

Въпреки това ценовият натиск се очаква да отслабва, тъй като големите вериги за търговия на дребно, обявяват намаляване на цените на стоки, вариращи от храна до памперси, в опит да привлекат "уморени" от инфлацията потребители.

Като се изключат нестабилните хранителни и енергийни компоненти, основната инфлацията е 0,2 на сто през май, след като през април бе 0,3 на сто. На годишна база основната инфлация се е забавила до 3,4 на сто през май спрямо 3,6 на сто през април, отбелязва БТА.