Инфлацията в Унгария и Норвегия спада през януари

ЕС
15:54 - 09 Февруари 2024
1660
Инфлацията в Унгария и Норвегия спада през януари

Инфлацията в Унгария продължи да спада и през януари, като достигна най-ниското си ниво от близо три години насам, благодарение най-вече на спада на цените на храните и по-ниските комунални разходи, съобщи унгарската статистическа служба, цитирана от ДПА.

През януари на годишна база инфлацията е 3,8 на сто спрямо 5,5 на сто през декември при очаквани 4,4 на сто. Това е най-ниското ѝ ниво от март 2021 г., когато поскъпването беше на ниво от 3,7 на сто.

Основната инфлация отслабна до двегодишно дъно от 6,1 на сто спрямо 7,6 на сто през декември, при очаквани 6,4 на сто.

Храните са поскъпнали с 3,6 на сто спрямо 4,8 на сто през декември, а комуналните услуги са поевтинели с цели 11,3 на сто.

В Норвегия през януари инфлацията спада минимално, след като през декември остана почти без промяна, като в същото време производствените цени продължиха да намаляват драстично, сочат обявени днес данни от националната статистическа служба.

Индексът на потребителските цени се покачва до 4,7 на сто спрямо 4,8 на сто през декември и очаквани 4,6 на сто.

Цените на храните и безалкохолните напитки обаче растат с 8,7 на сто, а тези за развлечение и култура - със 7,2 на сто.

Основната инфлация, която изключва цените на енергията и данъчните промени, отслабва до 5,3 на сто спрямо 5,5 на сто през декември при очаквани 5,2 на сто.

Данните на националната статистика показват още, че производствените цени спадат с 12,9 на сто през януари спрямо спад от 25,6 на сто през декември. Намалението им е постоянно от януари 2023 г., отбелязва БТА.