Инфлацията във Финландия се понижи до минимум от 13 месеца

Свят
16:22 - 14 Юни 2023
1447
Инфлацията във Финландия се понижи до минимум от 13 месеца

Инфлацията във Финландия се е забавила през май, достигайки най-ниското си равнище от малко повече от година, на фона на спад на цените в голям брой сектори, показват на данните на финландската статистическата служба, съобщи ДПА.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 6,8 на сто през май в сравнение със същия месец на 2022 г. През април годишният темп на инфлацията в страната бе 7,9 на сто.

Така потребителските цени във Финландия през май са нараснали с най-слаб темп от април 2022 г., когато цените се повишиха с 5,7 на сто.

Най-голям принос за темпа на потребителските цени през май са имали растящите лихви по жилищните кредити, цените на електроенергията и поскъпването на потребителските кредити, посочват експертите.

От друга страна, ръста на потребителските цени е бил ограничен най-вече от намаленията при цените на бензина, дизела и жилищата.

Цените на храните и безалкохолните напитки в страната са скочили с 11,1 на сто на годишна база през май, докато през април те наддадоха с 13,7 на сто. Разходите за комунални услуги са били с 10,8 на сто по-високи за същия период. Транспортните разходи обаче са намалели с 3,4 на сто.

На месечна основа, през май спрямо април, финландският индекс на потребителските цени се е повишил с 0,3 на сто.

Измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), инфлацията във Финландия през май е била 5 на сто на годишна база и 0,1 на сто на месечна база, отбелязва БТА.