Инфлацията във Франция през 2023 г. леко се е забавила

ЕС
13:59 - 12 Януари 2024
1257
Инфлацията във Франция през 2023 г. леко се е забавила

Увеличението на потребителските цени във Франция е регистрирало леко забавяне за 2023 г., достигайки средногодишна стойност от 4,9 на сто, като намаляването на цените на електроенергията е уравновесило ускорението при хранителните стоки. Това съобщи днес Националният статистически институт "Инсее" (Insee), цитиран от Франс прес.

Инфлацията е била 5,2 на сто през 2022 г. след 1,6 на сто през 2021 г. и 0,5 на сто през 2020 г.

Цените на енергията са нараснали на средно годишно ниво с 5,6 на сто във Франция спрямо 23,1 на сто през 2022 г. Това забавяне се дължи основно на "частичния спад" при петролните продукти, според данните на института.

Цените на хранителните стоки са се увеличили с 11,8 на сто след 6,8 на сто през предходния месец, а на промишлените продукти - 3,5 на сто след 3 на сто.

През декември растежът на цените е достигнал 3,7 на сто на годишна основа, което е леко повишение спрямо ноември (3,5 на сто) и се дължи на ускорението на цените на електроенергията и на услугите в края на годината, според данните на института.

Въпреки това увеличение тенденцията върви отчетливо към забавяне.

То е белязано основно от цените на хранителните стоки, които изместиха миналата година електроенергията като основен двигател на инфлацията. След пик от почти 16 на сто през пролетта растежът е бил 7,2 на сто на годишна основа през декември. Очакванията са тази тенденция да продължи и през 2024 г.

Инфлационната криза е "зад гърба ни" във Франция, изрази задоволството си министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, който запази поста си в новото правителство на Габриел Атал. Той обаче призна, че цените няма да се върнат на предкризисното си равнище най-вече заради разходите за енергийния преход.

При последните си прогнози от средата на декември "Инсее" заложи на инфлация от 2,6 на сто през юни и на 1,9 на сто за хранителните стоки, отбелязва БТА.