Инфлацията затри половин трилион долара на най-богатите 20 милиардери

Актуални новини
21:36 - 30 Октомври 2022
2165
Инфлацията затри половин трилион долара на най-богатите 20 милиардери

Най-богатите 20 милиардери в техиндустрията в света са загубили огромния половин трилион долара само през 2022 г. поради спада на фондовия пазар, рязко нарастващите лихвени проценти и рекордната инфлация. Това показва индексът за най-богатите хора на “Блумбърг”.

В четвъртък богатството на създателя на “Фейсбук” Марк Зукърбърг намаля с 11 милиарда долара, след като компанията му “Мета” отчете спад на приходите за второ поредно тримесечие. Така шефът на социалната мрежа се е разделил с над 100 млрд. долара за малко повече от година, след като даде 70 млрд. за виртуалния си свят - “Метавселена”, който обаче не успя да привлече потребители. “Мета” е загубила и от спада в продажбите на реклами, тъй като е изправена пред конкуренция на изключително популярното видео приложение на ТикТок.

Технологичните компании изпитаха силен растеж в началото на пандемията, но сега високите нива на инфлация, повишаващите се лихвени проценти, съчетани със забавянето на растежа на дигиталната реклама, доведоха до спад в печалбите, като фирмите започват да проверяват разходите си и да съкращават персонал.

Шефът на “Тесла” Илон Мъск и основателят на “Амазон” Джеф Безос са изгубили около 58 милиарда долара всеки тази година. Все пак след сделката за “Туитър” Мъск може да се похвали, че е спечелил 12 млрд. само през тази седмица и вече разполага с 212 млрд. долара, които му отреждат първо място сред най-богатите

Междувременно състоянието на Безос се оценява на $134 млрд., след като акциите на “Амазон” паднаха със 7% в петък, тъй като на Уолстрийт бяха разочаровани от прогнозата за продажбите на компанията за текущото тримесечие, която не отговаря на очакванията на анализаторите.

Бил Гейтс също се е разделил с внушителна сума пари през тази година. Той е изгубил $28,7 милиарда и така вече притежава $109 милиарда. Дори на един от най-успешните инвеститори в света Уорън Бъфет му се е наложило да се лиши от $7,53 милиарда през изминалата година, оставяйки с $101 милиарда.

Съоснователите на “Гугъл” Лари Пейдж и Сергей Брин са загубили 40 милиарда долара. Това е станало, след като компанията майка “Алфабет” отчете първия си спад в продажбите на реклами в YouTube спрямо предходната година.

От 20-те най-заможни технологични милиардери само двама са успели да добавят пари в банковата си сметка от началото на годината.

Богатството на основателя на ТикТок Джан Имин е нараснало с 10,4 милиарда долара и така той вече разполага с 54,9 милиарда.

Другият късметлия е основателят на американската компания Ubiquiti, която е специализирана в производството на безжично мрежово оборудване. Богатството на Робърт Пера се е увеличило с 1,3 млрд. долара от началото на годината, достигайки 14,7 млрд. долара.