Инджов: България е единствената страна , която е имала само жени еврокомисари

Кой ресор ще получи страната ни?

Актуални новини
10:20 - 19 Август 2024
1529
Инджов: България е единствената страна, която е имала само жени еврокомисари

Десетина са страните, които не са определили своя кандидат за еврокомисар. Трябва да са двама от всяка страна - мъж и жена, които Фон дер Лайен ще интервюира. България е единствената държава членка, която е имала само жени еврокомисари - Меглена Кунева, Кристалина Георгиева, Мария Габриел, Илиана Иванова. Това каза за "Твоят ден" кореспондентът на Клуб Z в Брюксел Момчил Инджов.

"Ирландия номинира само един човек за еврокомисар. След като бъдат огласени новите комисари, те трябва да бъдат обсъдени в комисии. Бяха отхвърлени няколко кандидати предишния път. Не се знае дали Иванова ще остане в ЕК. Според непотвърдена информация тя иска да се върне в Сметната палата в Брюксел. Този пост бе овакантен от нея, а тя бързала да се върне", допълни Инджов. 

Според него Източна Европа няма да получи престижен ресор, ако Кая Калас започне да отговаря за външната политика на ЕС. "Полският външен министър се спряга за еврокомисар по отбраната, но той отрича. Българският еврокомисар в момента отговаря за ресор "Образование", чийто бюджет е най-ниският. Практиката е да не се повтаря ресор, така че вероятно, ако остане на поста, Иванова ще има друг. Логиката сочи, че ще получи икономически или финансов ресор, тъй като това е специализацията ѝ", смята журналистът.