Инсулт покосява 50 хил. българи годишно

Здраве
13:32 - 05 Септември 2024
2414
Инсулт покосява 50 хил. българи годишно

България е на челно място по смъртност от инсулт в Европейския съюз. Годишно заболяването засяга около 50 хиляди българи. Необходим е регистър на пациентите с инсулт.

Това заяви пред БНР ръководителят на най-големия специализиран център за лечение на инсулти в столичната университетска болница "Света Анна" доц. Росен Калпачки.

Според специалиста-невролог, ако бъде създаден регистър на пациентите с инсулт, ще може да се контролира кои болници у нас провеждат съвременно лечение.

При остър инсулт поне един до двама от 10 губят живота си в първите 1-2 денонощия, заяви доц. Калпачки.

Регистърът е необходим и за проследяване на пациентите след острата фаза на заболяването. Към момента това проследяване е изцяло пожелателно.

Доц. Росен Калпачки призна, че има проблем с криене на свободни легла, за да не се поемат такива пациенти. Според него обаче това се случва основно в София. В останалата част от страната болницата, която поема такъв случай, е една - най-много две в града.

„Факт е, че особено в извънработно време - следобед, след петък на обяд, до неделя, по празници, пациенти с инсулт се приемат в 1-2-максимум 3 софийски болници. Не е справедливо, защото напряга тези екипи, напряга възможността да се оказва адекватна помощ и доста изкривява усещането на хората, че всъщност могат да бъдат обслужени в европейска столица по европейски начин през XXI век“, заяви специалистът-невролог пред общественото радио.