Интелектуалки в махленски спор заради "Хъшове"

Актуални новини
15:50 - 02 Август 2021
12529
Интелектуалки в махленски спор заради "Хъшове"

Писмото, което режисьорът Александър Морфов изпрати до артистите от спектакъла му "Хъшове" и в което заяви, че не желае постановката му да се играе в Народния театър, докато кандидатът на ДПС Мариус Донкин е директор, подпали бурна дискусия в арт средите.

"Директорът на театъра, на Народен театър „Иван Вазов“, кандидатът за общински съветник на ДПС Мариус Донкин, разрешава да се играе спектакъла „Хъшове“, без да осигури никакви репетиции за възстановяване на спектакъла, който от две!!! години е свален от репертоара, както и всички други мои спектакли! Разбира се, тази гавра е с цел ние сами да се откажем от възможността да изиграем спектакъла, лишени от нормалните и необходими репетиции за възстановяването на "Хъшове" и да бъде прехвърлена отговорността върху нас", написа гневно именитият режисьор.

Актриси и театрални критички пък влязоха в махленска дискусия, която стигна нивото на продавачки от Женския пазар.

Актрисата Весела Бабинова възропта, че от афиша на Народния театър са отпаднали спектаклите на Александър Морфов, Явор Гърдев, Теди Москов, Галин Стоев, Маргарита Младенова и Иван Добчев

Актрисата от Малък градски театър "Зад канала" Весела Бабинова написа във фейсбук, че освен спектаклите на Александър Морфов, сред които са "Хъшове", "Дон Жуан", "Полет над кукувиче гнездо", "Животът е прекрасен", са свалени и представленията на Явор Гърдев - "Хамлет", "Жана", "Ръкомахане в Спокан", "Нощна пеперуда", на Теди Москов - "Каквото ти ме искаш" и "Сирано дьо Бержерак". Свалени са и представленията на Маргарита Младенова и Иван Добчев - "Процесът против богомилите" и "Гео" и "Танцът Делх" на Галин Стоев, както и "Всичко ни е наред" на Десислава Шпатова.

"Както виждаме репертоарът е абсолютно подновен. Дали е по-стойностен? Нема връзка, мисля си аз. Мариус Донкин няма проблеми с режисьорите, или актьорите на хонорар, просто тези представления нямали публика. Ще припадна от смях. Да проверите авторите на изброените представления и да ги сравните с тези, които в момента биват поставяни, оставям на вас", изказа мнението си Весела Бабинова.

Театроведката Аве Иванова призова Бабинова да се кандидатира за шеф на Народния

Думите й обаче предизвикаха острата реакция на театралната критичка Аве Иванова и на актрисата от Народния театър Вяра Табакова. Според Иванова Бабинова е "самозабравила се плюнка, доста бездарна при това”. Маститата критичка саркастично призова младата актриса "да успокои малце топката" и като има титуляр министър на културата, да му представи кандидатурата си официално за директор на Народния театър.

Срещу колежката си обаче скочи и Вяра Табакова, която играе в Народния. "Само за една секунда, ако вярвах в честната ти и искрена гражданска позиция, щях да ти сложа сърце. Но на актриса НеВервам! И наистина защо не попиташ Бина (режисьорът Бина Харалампиева е директор на Малък градски театър "Зад канала", а като режисьор постави в Народния театър спектакъл по романа на Иван Вазов "Нова земя", б.ред.)? Тя нали всичко Ви споделя? Аз ще я попитам без свян! И вярвай ми много повече от теб съм се борила и се боря някои знакови представления да се върнат на сцената на НТ," написа Табакова.

Актрисата от Народния театър Вяра Табакова нападна колежката си Весела Бабинова


"Въобще не ме интересува мнението ти, Верче. Ама грам. (А щом на актриса не вярваш, значи и на себе си нe вярваш. Щото тръбиш навсякъде, че си ранима артистка, номинирана даже", не остана длъжна Бабинова. "Снизходителният ти тон не ме обижда. Мога да бъда зверски иронична, саркастична и да стрелям там, където много боли. Не ме дърпай за езика. Не си Райна Княгиня ! Не си!", последва нова остра атака от Вяра Табакова.

В спора се намеси и режисьорът Стайко Мурджев, който защити Весела Бабинова и заяви, че е омерзен от думите на театроведката Аве Иванова. "Току-що прочетох в една задъхана дискусия нещо потресаващо гнусно и абсолютно неприемливо - театралната критичка Аве Иванова нарича публично актрисата Весела Бабинова “самозабравила се плюнка, доста бездарна при това”!!!

Всичко мога да изтърпя в тая професия, всичко: и некоректна  администрация, и тежки репетиционни условия, и несправедливо заплащане (нали все си казваме, че заради изкуството, заради публиката?…), но арогантно и мракобесно говорене не мога. Имам някаква поколенческа непоносимост към хора, чиято младост се е развила във време, в което е било възможно млади актрисчици да бъдат публично натиквани в кучи г*з от мастити критички… Само че това вече не е така. Сега вече да обругаваш някого, сякаш делите кило свински дроб на пазара, не е позволено", написа Мурджев във фейсбук.

Режисьорът Стайко Мурджев поиска от Аве Николова да се извини на Весела Бабинова

"Да обиждаш хора е маргинализирано поведение, агресия, срещу която трябва да се застава, въпреки примерите, които ежедневно ни дава българският политически живот!
Госпожо Иванова, апелирам да се извините и следващият път, когато срещнете Весела Бабинова на улицата, да ѝ говорите на Вие, защото на всеки дължим уважение, колкото и да не сме съгласни с това, което мисли, особено ако все още имате желание да бъдете част от нашата гилдия! Аз ли да Ви уча…? Пиша всичко това, защото знаем, че злото не може да бъде спряно, но може да бъде контролирано. Искрено се надявам, че може", сподели режисьорът.

Подкрепа към Весела Бабинова изрази и актрисата Жана Яковлева, която е директор на Българския културен институт в Рим. "Мила, не се засягай, госпожата просто е забравила, че на света има и обич и благородство и човешки отношения, това което и е останало е само омраза и жлъч...много е тъжно...", написа Яковлева. 

"Това е комплексът, омраза към артистките, на онези театроведки, които са мечтали да станат артистки, но поради бездарието си не са успели и са станали злобни театроведи", смята и актрисата Цветана Цветкова.