Интерконектор ще свързва газовите мрежи на Израел, Кипър и Гърция

Проектът слага край на енергийната изолация на Никозия от европейските електрически мрежи

Новини
08:17 - 14 Октомври 2022
2190
Интерконектор ще свързва газовите мрежи на Израел, Кипър и Гърция

С церемония в Никозия тази вечер в присъствието на президента на Кипър Никос Анастасиадис и европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон ще бъде поставено началото на строителните работи на един от най-важните енергийни инфраструктурни проекти в Средиземноморието - „ЕвроАзия Интерконектор“ /EuroAsia Interconnector/.

Той ще свърже електропреносните мрежи на Израел, Кипър и Гърция, съобщава БНР.

За изграждането на електрическия коридор от Източното Средиземноморие до Европа ще бъде положен най-дългият подводен захранващ кабел в света – общо над 1200 километра при максимална дълбочина от 3000 метра.

Първата фаза на проекта, чието изпълнение започва, е в участъка от Кипър до гръцкия остров Крит, с дължина почти 900 километра.

Междусистемната електрическа връзка е „проект от общ интерес“ за ЕС.

Брюксел одобри безвъзмездна помощ от 657 млн. евро за частта между Кипър и Крит, още 100 млн. евро се отпускат чрез Националния план за възстановяване и устойчивост.

Интерконекторът „ЕвроАзия“ слага край на енергийната изолация на Кипър от европейските електрически мрежи, посочват от енергийното министерство.

Той гарантира сигурност на доставките на електроенергия както към Европа, така и към трите участващи страни. Тя ще е произведена от природния газ в региона и от по-чистите възобновяеми енергийни източници.

Трансграничният електропровод е в съответствие с целите на европейската „зелена сделка“.